Χημικά Εργαστήρια Αθηνών

Από τον μούστο στο κρασί

Καταχώρηση 2013/03/18

Το καλό κρασί εξαρτάται από τρεις παράγοντες : την πρώτη ύλη, τον οινοποιό και τον οινολόγο.

Αν αυτοί οι παράγοντες, «συνεργαστούν» αρμονικά μεταξύ τους, τότε και μόνον τότε, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Η ''ρετσίνα" ως κρασί

Καταχώρηση 2013/05/18

Η σημερινή συζήτηση που είχα με έναν πελάτη μου, μου έδωσε την αφορμή να γράψω το άρθρο αυτό. Από τον διάλογο που είχαμε, κατάλαβα ότι πολλές φορές, λανθασμένα βέβαια, ταυτίζεται στη συνείδηση του κόσμου, το «λευκό κρασί» με τη «ρετσίνα».

Τα κρασιά ανάλογα το χρώμα που έχουν, διακρίνονται  σε «λευκά», «ροζέ» και «κόκκινα». Τα κρασιά εκείνα που έχουν ολοκληρώσει τη ζύμωσή τους τα ονομάζουμε «ξηρά» και είναι  τα κρασιά  που περιέχουν πολύ μικρό ποσοστό σακχάρων (λιγότερο από 4 γραμμ./λίτρο) και γευστικά δεν εμφανίζουν καμία «γλύκα».

Περισσότερα...

Από το σταφύλι στο κρασί

Καταχώρηση 2013/09/08

Ο τρύγος έχει ήδη αρχίσει και την βδομάδα που μας έρχεται μπαίνει για τα καλά στο «φόρτε» του.

Στα πιο παλιά χρόνια ημερομηνία ορόσημο για τον τρύγο ήταν η 14η Σεπτέμβρη (της γιορτής του Σταυρού).Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της θερμοκρασίας η ωρίμανση των σταφυλιών γίνεται συντομότερα, με αποτέλεσμα να ξεκινάει ο κύριος όγκος του μαζέματος των σταφυλιών ακόμη και από τα τέλη Αυγούστου.

Περισσότερα...

Λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά

Καταχώρηση 2014/09/19

Ο απλός καταναλωτής σίγουρα έχει αναρωτηθεί που οφείλεται η διαφορετικότητα του χρώματος των κρασιών και ειδικότερα η μεγάλη γκάμα αποχρώσεων των κόκκινων κρασιών.

Σε κάθε σύγχρονη οινοποίηση το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον εκραγισμό, δηλαδή την διαδικασία εκείνη κατά την οποία αφαιρούνται και απομακρύνονται τα κοτσάνια από τις ρώγες του σταφυλιού.

Περισσότερα...

Δείτε επίσης

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Καταχώρηση 2013/06/22 Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά στον καταναλωτή, όσον αφορά την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα των φίλτρων νερού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Ποια λοιπόν είναι η χρησιμότητά τους και ποιες...

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Καταχώρηση 2015/03/09 Στις ενδείξεις του τυποποιημένου ελαιόλαδου, που θα βρει ο καταναλωτής στα καταστήματα τροφίμων, καλό είναι, να είναι προετοιμασμένος, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, θα δει αναγραφή της τιμής της...