Χημικά Εργαστήρια Αθηνών

Φέτα VS λευκό τυρί : τόσο ίδια.. μα ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά

Καταχώρηση 2014/12/06

Στο τμήμα των τυροκομικών προϊόντων των καταστημάτων τροφίμων, βλέπουμε μαλακά τυριά, που ενώ μακροσκοπικά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, να έχουν μεγάλη διαφορά στη τιμή τους. 

Αυτό συμβαίνει με την "φέτα" και το "λευκό τυρί άλμης", με το πρώτο να έχει περίπου διπλάσια τιμή από το δεύτερο. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται αλλά και στη διαδικασία παραγωγής.

Ας δούμε λοιπόν ομοιότητες και διαφορές αυτών των δύο τυριών.

1) Και τα δύο είναι λευκά μαλακά τυριά και ωριμάζουν μέσα σε άλμη.                                                                       

2) Η φέτα παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου με γίδινο.

3) Το λευκό τυρί άλμης παράγεται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβάλου και μίγματα αυτών) αλλά και από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα ή μίγματα αυτών με κρέμα γάλακτος (αφρόγαλα).                      

4) Η φέτα που περιέχει και γίδινο γάλα, δεν επιτρέπεται το ποσοστό του, να υπερβαίνει το 30% της όλης ποσότητας του χρησιμοποιημένου γάλακτος.                                                                                                                               

5) Το λίπος του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της φέτας πρέπει να έχει λιπαρά τουλάχιστον 6% κατά βάρος (δεν επιτρέπεται δηλαδή να είναι αποβουτυρωμένο).                                                                                     

6) Η φέτα παράγεται παραδοσιακά μόνο στην Ελλάδα και ο όρος "φέτα" χρησιμοποιείται μόνο από την Ελλάδα (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π.)                                                                                                                                                                                                 

7) Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.                                                                                                                                                                                                                                            

8) Η φέτα διατίθεται στο εμπόριο σε μια και μόνο ποιότητα με μέγιστη υγρασία 56% και με λιπαρά τουλάχιστον 18,9 %

9) Το λευκό τυρί διατίθεται στο εμπόριο σε τρεις ποιότητες με μέγιστη υγρασία 58% και με λιπαρά τουλάχιστον 14,7 % 

10) Η φέτα χρειάζεται συνολικό χρόνο ωρίμανσης τουλάχιστον δυο μήνες.                                                                                                                                                                     
11) Το λευκό τυρί χρειάζεται ωρίμανση μέσα σε άλμη τουλάχιστον 15 ημέρες εφόσον το γάλα έχει υποστεί παστερίωση ή δυο μήνες εφόσον το γάλα δεν έχει παστεριωθεί.  

12) Στη φέτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η προσθήκη συντηρητικών. 

13) Στο λευκό τυρί ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ προαιρετικά, η προσθήκη ορισμένων συντηρητικών.

Να προσθέσουμε ότι :

• Οι φυσικοχημικές ιδιότητες που έχουν το πρόβειο και το γίδινο γάλα, τα διαφοροποιούν από το αγελαδινό γάλα, γι' αυτό και τα προϊόντα τους θεωρούνται υψηλής ποιότητας.

• Τα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα έχουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή και δομή, που τα κάνουν ξεχωριστά από τα άλλα είδη τυριών.

• Με την προσθήκη γίδινου γάλακτος μέχρι 30% βελτιώνεται η δομή και η υφή της φέτας, η γεύση γίνεται πιο πικάντικη και το άρωμα πιο χαρακτηριστικό.

• Το γίδινο γάλα μόνο του δίνει τυρί σκληρό, με γεύση διαφορετική και δεν είναι η χαρακτηριστική της φέτας.

• Το τυρί άλμης που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα με την παραδοσιακή τεχνολογία της φέτας, είναι τυρί σκληρό που τρίβεται εύκολα, με γεύση ξινή και ελλιπή, χωρίς να αφήνει ευχάριστη αίσθηση στόματος μετά την κατάποση, όπως η φέτα, και χρώμα υποκίτρινο, ενώ της φέτας είναι λευκό, χιονάτο.

• Το λευκό τυρί άλμης που συνήθως παράγεται από αγελαδινό γάλα, κατά την ωρίμανση και συντήρηση του, παθαίνει εύκολα αλλοιώσεις που δεν παρατηρούνται στη φέτα, όπως απορρόφηση άλμης και μαλάκωμα, λάσπισμα, έντονη γεύση πρωτεόλυσης και αποκρουστική οσμή.

Συμπερασματικά... 
το μεγαλύτερο κόστος του γάλακτος που χρησιμοποιείται αλλά και η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για την παρασκευή της φέτας, είναι οι βασικές αιτίες της αυξημένης τιμής της.

Η φέτα επομένως είναι ένα υπέροχο και ( σε αντίθεση με το λευκό τυρί ) ένα αποκλειστικά Ελληνικό προϊόν.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Δείτε επίσης

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Καταχώρηση 2013/06/22 Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά στον καταναλωτή, όσον αφορά την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα των φίλτρων νερού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Ποια λοιπόν είναι η χρησιμότητά τους και ποιες...

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Καταχώρηση 2015/03/09 Στις ενδείξεις του τυποποιημένου ελαιόλαδου, που θα βρει ο καταναλωτής στα καταστήματα τροφίμων, καλό είναι, να είναι προετοιμασμένος, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, θα δει αναγραφή της τιμής της...